Mina favoritpoddar på svenska | rougeimaginaire

Mina favoritpoddar på svenska | rougeimaginaire


Hejsan allihopa! Idag är jag tillbaka med en ny video. Och jag tänkte att det kunde vara en bra idé att prata om poddar. För att jag brukar tipsa folk om att det är så bra att lyssna på poddar För att det är jättekul, såklart, men också för att det är ett jättebra sätt att träna sin svenska. För några år sedan lade jag upp en video med tips för hur man kan förbättra sin svenska. Och så tipsade jag om några poddar, men de är inte så aktuella längre. Så idag tänkte jag ge en översikt av alla poddar som jag tycker om. Och så kan ni bara gå och kolla in och se om ni gillar dem. För det kanske kan hjälpa er. Jag vet inte, jag hoppas det. Tyvärr är inte alla poddar som jag vill tipsa om aktuella eller aktiva längre. Eller ibland… Det händer ju rätt ofta att folk börjar podda och sedan hittar de inte tid längre eller har ingen lust att klippa Eller vad det nu kan vara. Men jag tänker tipsa om dem i alla fall. Så nu kör vi, helt enkelt! Första podden som jag tänkte tipsa om är min favoritpodd … Flora och Frida Som görs av två tjejer från Stockholm som heter Flora Wiström och Frida Vega Salomonsson som är bloggare och internetpersoner. De pratar om olika saker i sin vardag De pratar om vänskap och kärlek och… Själv säger de: “från kroppsbehåring och första ligget till vänskapsvånda och den stora kärleken”. De är jätteroliga att lyssna på. De har just nu tagit en paus från podden, men det finns 70 avsnitt som man kan lyssna på. Så det… Innan man har hunnit lyssna igenom dem så har de kanske börjat igen – vem vet? Nästa podd som jag vill tipsa om är Värvet. Det är en podd som är rätt så känd och den görs av en man som heter Kristoffer Triumf. Och det går ut på att han intervjuar olika kändisar och pratar om allt möjligt. Om deras liv och erfarenheter och vad som… … de har upplevt, vilka svårigheter… Det kan vara väldigt intressant. När man kollar upp personer som man är intresserad av så har de kanske något bra att säga. Och jag tycker att just de här intervjuerna är väldigt bra och djupgående och fina. Så de är väldigt roliga att lyssna på. Han har till exempel intervjuat Laleh, Pernilla August, Maria Sveland, Liv Strömquist, … Många olika personer. Det är väldigt kul att lyssna på helt enkelt. Jag brukar tänka att den här podden har lite samma känsla som Sommar i P1. … typ vilket jag kommer att ta upp senare i den här videon. Men den är kul. Tredje podden som jag ville tipsa om är Tampodden. Som görs av en tjej som heter Clara Henry Som ni kanske känner till för att hon har ett YouTubekanal och hon har också presenterat Melodifestivalen. Hon har alltså en podd som handlar om mens och feminism. Där hon intervjuar olika människor som har olika erfarenheter och olika perspektiv på mens och feminism. Hon har inte gjort så jättemånga avsnitt Hon har gjort 16 avsnitt, om jag minns rätt. Men den kommer i alla fall varje månad och… Den är inte så lång, bara 25 minuter. Men den är också rolig att lyssna på. Man får reda på allt möjligt, så det var också lärorikt. En annan podd som jag har lyssnat på på sistone är Penntricket. Den är gjort av Natashja Blomberg och Cissi Wallin som är två bloggare och mediapersoner. Och de pratar om feminism från olika synvinklar. Liksom vardagsfeminism, och hur man ser på barn, och… De har gjort 20 avsnitt. Just nu har de tagit en paus men jag tror att de vill fortsätta, så det får vi väl se om det händer. Men de som finns är i alla fall bra att lyssna på, så det kan man göra. Nästa podd som jag vill tipsa om är en som jag tycker väldigt mycket om, men jag tror tyvärr att de har slutat. De har inte officiellt slutat, men det har gått väldigt mycket tid sedan det senaste avsnittet. Så jag tror att de har slutat. Och det är podden Arga tjejer. Den är gjort av Ida Eugenius och Mathilda Genberg som är två unga kvinnor från Sundsvall. Och podden går ut på att de tillåter sig själva att vara arga och gnälliga och prata om allt möjligt i sitt liv Om saker som är roliga eller konstiga eller läskiga. Och den är så otroligt kul att lyssna på. Jag vet inte varför, men de har så roliga samtal tycker jag. Tyvärr så finns det bara nio avsnitt. Men de är i alla fall värda att lyssna på. Så jag länkar de i beskrivningen i alla fall, tillsammans med de andra poddarna. En annan podd som jag har lyssnat på är Beijer och Broströms bryderier. Den är gjort av Sandra Beijer och Gustav Broström. Och de pratar om “olika stora ämnen som rör livet”. Till exempel: hur anordnar man en lyckad fest? Hur hanterar man sorg? Hur blir man bra på att hålla växter vid liv? Lite allt möjligt. De har gjort femton avsnitt, men just nu gör de inte längre några nya. Men dem kan man lyssna på i alla fall. De finns. Och sedan ville jag också tipsa om Augustprispodden Eller den kanske bara heter Augustpriset. Och det är helt enkelt en podd där olika författare pratar med varandra. Det finns till exempel… Jag tänker på ett avsnitt där en romanförfattare som heter Lyra Ekström Lindbäck… pratar med en barnboksförfattare som heter Malin Axelsson Och de har båda två skrivit en bok som handlar om typ samma tema, men de betraktar det från olika synvinklar. Så det är sådana saker… Samtal mellan författare… Och jag har inte lyssnat på så hemskt många avsnitt Men man kan helt enkelt gå in och se om det finns några författare som man gillar Som man är intresserad av att höra prata med en annan författare. Så det här var alla vanliga poddar som jag ville tipsa om. Men sedan finns det också en hel del poddradio, alltså radioprogram som har kommit ut som podcast. Och den som är mest känd är Sommar och vinter i P1. Och det är ett program som är väldigt känt, men i fall man inte känner till det, så… Någon gång måste man ju få reda på att det finns. Och det är ett program där en person i en timme eller 1,5 timme får prata om sina upplevelser Och spela sin favoritmusik. Man kan bara gå igenom dem och titta vilka personer som man är intresserad av och ladda ner de avsnitten. Och jag tycker väldigt mycket om den podden. Det beror ju lite på vem det är som pratar, men jag har fått reda på en massa intressanta saker Och på min blogg har jag gjort en lista med mina favoritavsnitt, så den kan man också kolla in. Jag länkar den någonstans däruppe eller i beskrivningen, jag vet inte. Den podden kommer ut varje dag på sommaren, från midsommar till mitten av augusti. Och så finns det några avsnitt som kommer ut på vintern också. Sedan ett program som jag har tipsat om i en av mina tidigare videos Det är Vad har du på dig? Det är ett poddradioprogram, också med Flora Wiström Och en bloggare som heter Elin Östman. Det handlar om mode och kläder – lite från olika synvinklar. Ett avsnitt som jag tyckte var särskilt intressant var ett som heter “Vad gör mode med människan?” Och det handlade om hur kläder påverkar oss i vardagen och vilka betydelser som olika typer av kläder får. Det var då framför allt från ett genusperspektiv. De intervjuade någon som hade skrivit en avhandling om det där. Det tyckte jag var väldigt kul och intressant. Och sedan ett sista program som jag ville tipsa om är Heliga familjen, den är gjort av Maria Sveland. Och det är olika intervjuer och reportage. Det går ut på att på något sätt utforska familjebegreppet. Och vad det betyder och vad det har betytt i olika perioder i historien och vilka föreställningar det finns. Jag har inte lyssnat på så många avsnitt, men det verkar i alla fall intressant, än så länge. Det här var alla poddar som jag ville tipsa om. De går att hitta i iTunes eller podcastappen. Och alla poddradioprogram går också att lyssna på på Sveriges radios hemsida. Och man kan också ladda ner de därifrån. Och sedan finns det två till saker som man kan lyssna på som jag ville tipsa om. Det första är ljudböcker. Jag tycker så himla mycket om att lyssna på ljudböcker. Det funkar inte för varje bok, men jag tänker till exempel på böcker som är handlingsorienterade Eller essäböcker. Jag brukar tycka att de är för tråkiga för att läsa på papper. Men som ljudbok är de nästan lite som poddar. Nackdelen med ljudböcker är dock att man måste betala för dem. Men om man är intresserad så kan man köpa en ljudbok på Dito eller Adlibris Eller så kan man köpa en prenumeration på Storytel och så kan man lyssna på hur många ljudböcker man vill På en månad, eller hur mycket tid man nu prenumererar för. Och det här är inte sponsrat, det är bara tips. Om ni inte vet om de här hemsidorna så är det ju bra att veta. Och sedan, på tal om saker som man kan lyssna på Så vill jag bara tipsa om att jag har skrivit ett blogginlägg med musiktips på svenska. Och jag har också gjort en spellista på Spotify, så det kan man gå in och lyssna på. Och då var det allt för idag. Jag hoppas ni tyckte om den här videon och att ni har fått några bra tips utav den. Och så säger jag bara tack för idag, och vi ses nästa gång. Hej då!

10 thoughts on “Mina favoritpoddar på svenska | rougeimaginaire

  1. Hej – tack så mycket! Du gjörde den som du hade sagt i den andra videon som jag skrev en komment på, och nu finns det den här videon! Den är utmärkt! Tack!

  2. Hello 🙂
    I want to improve my swedish language, I now have A2 level, but I don't know which book to use. Do you have any suggestions?

    (P.S. in my city we don't have any advanced swedish courses :()

  3. Tack för tipsen! De kommer att vara väldigt användbar 🙂 Det är inte så svårt för mig att läsa på svenska, men jag behöver öva att lyssna mer…

  4. Jag brukar titta till din kanal då och då, och jag måste säga, wow! Det går inte längre att höra att du inte är svensk, din svenska är så bra 🙂

  5. det här är första gången jag kollar in din kanal, innan du sa att du inte var från Sverige trodde jag det. Du pratar superbra Svenska!

  6. Jag har lyssnat på Sommar och Vinter sen jag var tonåring, 💖 och nu lyssnar vi på barn berättelser podar för vår bebé.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *